Składniki:
kilka liści sałaty lodowej
kilka suszonych pomidorów w oleju
garść oliwek
łyżka kaparów
średnia cukinia
świeży ogórek
zioła prowansalskie (suszone bądź świeże)
Cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju/oliwy ze słoika
z pomidorami. Posypujemy ziołami. Jeżeli są suszone na początku smażenia, jeżeli świeże na koniec.
z pomidorami. Posypujemy ziołami. Jeżeli są suszone na początku smażenia, jeżeli świeże na koniec.
Całość musi dłuższą chwilę przestygnąć.
Liście sałaty myjemy, osuszamy i szarpiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w plastry i układamy na sałacie. Do tego dodajemy kapary i kilka posiekanych oliwek. Jeżeli cukinia ma odpowiednią temperaturę i nie zaparzy sałaty nakładamy wszystko na talerz i całość skrapiamy tłuszczem z patelni. Można posypać pieprzem.
Smacznego!
PS. A jak kiedyś w końcu uzbieram pieniądze i kupię aparat to zacznę robić zdjęcia. Jedzenie jest takie piękne. Na razie żeby to zobaczyć musicie sama wypróbować przepis :)
Szkoda, że smaku i zapachu nie można przesłać wirtualnie ...
OdpowiedzUsuńJak skompletuję składniki to na pewno z ciekawości wypróbuję.
Oj szkoda, szkoda. Sama chętnie bym wiele spróbowała i powąchała :)
OdpowiedzUsuńAle czas skończyć obżeranie :D