sobota, 1 września 2012

Zupa z kwiatami cukinii

Pyszna włoska zupka :)

Jeżeli znajdziesz całe cukinie z kwiatami wykorzystaj je. Jeśli masz jedynie same cukinie nie zmienia to bardzo przepisu.

kilka łyżek oliwy
1 posiekana cebula
garść świeżej posiekanej pietruszki
ząbek czosnku, drobno posiekany (opcjonalnie)
2 obrane i pokrojone ziemniaki
2 garści fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki
300 ml sosu pomidorowego (najlepiej samodzielnie przygotowanego ze świeżych letnich pomidorów:) )
nieco soli
4 małe cukinie
kwiaty, liście i łodygi cukinii (opcjonalnie)

W głębokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj pietruszkę, czosnek i ziemniaki. Podsmaż minutę, by czosnek się nie przypalił. Dodaj fasolkę, sos i posól. Wlej wodę by przykryła całość i był zapas kilku centymetrów. Gotuj pod przykryciem 15 minut. Posiekaj cukinie w drobną kostkę. Kwiaty zostaw w całości. dodaj do garnka. Gotuj 30 minut.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ale kusi taka zupa . . . ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusi, kusi. Szkoda tylko, że w Polsce ciężko dostać coś więcej niż tylko cukinie.

    OdpowiedzUsuń